VBAG-Blauw
Pols Tong

Pols- en tongdiagnostiek

Bij de Pols- en tongdiagnostiek volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) en de Ayurveda (de oudste geneeskunde uit India) worden 12 organen gevoeld en vindt er een interpretatie/diagnose van de tong plaats.

De traditionele chinese geneeskunde wordt al duizenden jaren in China beoefend; het meest bekend voor de westerse mens is de acupunctuur. De chinese geneeskunde gaat er vanuit dat het lichaam een aantal funkties moet vervullen. Daarbij hebben de organen ieder hun eigen taak. Na het vervullen van de ene funktie stroomt het grootste deel van de energie weer verder voor de volgende taak, totdat na 24 uur de cirkel weer rond is. Het onderbreken van deze energiestroom onderbreekt de juiste vervulling van lichaamstaken, wat uiteraard tot klachten kan leiden. Via de pols- en tongdiagnose wordt een beeld gevormd waar de doorstroming stagneert en hier wordt rekening mee gehouden in het behandelplan.

De Ayurveda is de leer van het leven uit het (oude) India. Al duizenden jaren baseren Indiase artsen hun diagnose en therapie op de Ayurvedische denkbeelden. De Ayurveda gaat er vanuit dat ieder mens bij de geboorte drie soorten levensenergie meekrijgt:

  • Vata
  • Pitta
  • Kapha
  • Vata staat voor luchtig en beweging, pitta voor hitte en kapha voor zwaar, vol en vochtig. Via de pols tracht ik uw basisconstitutie te bepalen. Hier stem ik eventueel voor te schrijven medicatie op af.

 

Pols diagnostiek
Tong diagnostiek
[Welkom] [Betekenis] [Welke klachten?] [Werkwijze] [Lichaamlijk onderzoek] [Pols Tong] [EFD] [Contact/Tarief] [Route] [Verzekering] [Wie ben ik] [Voorbeelden 1] [Voorbeelden 2] [Folder Mesologie]